ggg van Gent

Ik zou kunnen uitleggen waarom ik gisteren geen tijd had om een berichtje te typen, maar dat heeft San al gedaan (wel handig) en mijn onged...

Ik zou kunnen uitleggen waarom ik gisteren geen tijd had om een berichtje te typen, maar dat heeft San al gedaan (wel handig) en mijn ongeduldige fan heeft al een verslag gekregen in irl, ik zou ook nog eens kunnen zagen over het werk, maar dat doen we ook al heel de dag, dus dan maar iets over een onderwerp dat al een tijdje "sluimert"

West-Vlinderingers, mooi woord eigenlijk en eerlijk is eerlijk, ik las het hier in een nieuwe rubriek op de stadsblog. Inwoners van Gent zijn inderdaad vaak adoptiegentenaren, meestal blijven plakken na hun studies of voor de liefde verhuisd of simpel weg de benen genomen weg van het ouderlijk nest. In mijn geval is het een combinatie van de eerste en de laatste reden. Terugkeren naar Ingelmunster na vier jaar op kot gezeten te hebben, leek me zo goed als onmogelijk. Mijn nachtmerries aan avonden voor de lichtbak werden alleen maar versterkt door mijn enigszins beperkte mobiliteit (wie me kent, zal wel weten wat ik bedoel). De laatste jaren op kot beperkte ik mijn tijd in het thuisland ook nog enigszins door een vakantiejob in het Gentse te zoeken. Ah ja, want mijn kot werd toch betaald...

In een chemisch bedrijf in de haven waar ik vier weken telefonistje spelen hoorde ik het ongetwijfeld voor het eerst: westfluten. Het deed me eerder denken aan vogels, dus had ik niet direct door dat het over mij ging. Het woord is me zomer na zomer een beetje blijven achtervolgen, om het even op welke dienst ik ook terecht kwam tijdens dat vakantiejobben, altijd was er wel iemand die er een opmerking over maakte. Het grappige is dat mensen van buiten "de Vlaanders", zoals het merendeel van de chauffeurs, wel eens een opmerking maakten over (de knappe) Gentse vrouwen en hun blijkbaar typische karaktertrekjes.

Nu moet ik natuurlijk ook wel zeggen dat ik door de band geen West-Vlaams spreek. Of beter, niet het West-Vlaams dat ik met mijn ouders enzo ga spreken. En al lang niet meer het West-vlaams dat ik op de lagere school sprak. Mijn ouders trouwens ook niet. De scherpe kantjes zijn er afgevijld, ik betwijfel of het de lessen AN zijn geweest, maar wijt het eerder aan tv en waarschijnlijk ook mijn middelbare school tijd in een andere dialectzone. En nu, natuurlijk het werk, omringd door Franstaligen en twee Brabanders neemt een mens nogal eens een woord of uitdrukking over. Bovendien ben ik ook nogal "gevoelig", ik neem nogal vlug iemand anders zijn accent over. Heel wat mensen die ik ontmoet gaan mij dan ook niet direct associëren met West-Vlaanderen. Bij professionele contacten praat ik natuurlijk mijn schoonste Vlaams, bij de meer informele is het een tussentaaltje. Niet omdat ik me schaam voor mijn roots, verre van, maar eigenlijk kan ik niet zo goed uitleggen waarom. Te plat? Misschien. Er geen aandacht op willen vestigen? Waarschijnlijk.

Maar af en toe duikt het op. Het zal wel geen toeval zijn dat de vrouw in de groentenwinkel om de hoek mij als West-Vlaamse (h)erkende. Ja, waarschijnlijk is het de g en de h die het hem gedaan hebben... Zoals ik uit de posts op de stadsblog kon merken is het blijkbaar iets dat wel eens gevoelig kan liggen bij Oost-Vlamingen, meer bepaald Gentenaars. Eigenlijk is dat bizar want in Gent wordt steeds minder gesproken Gents gesproken. Gents is een stadsdialect dat enkel binnen de "stadsmuren" gesproken wordt omdat de omliggende dialecten ook heel sterk ontwikkeld zijn (Brugs wordt bijvoorbeeld wel door mensen gesproken die rond Brugge wonen). Om die reden is Gents natuurlijk een stuk kwetsbaarder dan andere dialecten. Mensen met een andere dialectachtergrond die in Gent komen wonen behouden hun dialect, enkel mensen die vanuit een andere taalachtergrond zich in Gent vestigen en Nederlands leren spreken, kunnen Gentse klanken opnemen.

Mij stoort het niet dat mensen weten dat ik van West-Vlaanderen afkomstig ben en ook de smalende opmerking dat niemand in West-Vlaanderen wil blijven stoort me niet echt. Voor een deel kan ik ze wel gelijk geven. Wat me wel niet duidelijk is, is hoe lang ik in Gent moet wonen om niet langer als West-Vlaming of beter als West-Vlaams boerke beschouwd te worden. Ik voel me goed in Gent en ben voorlopig niet van plan om te verhuizen.

You Might Also Like

0 reacties