Zondags museum

Ondanks de start van het F1-seizoen is zondag nog steeds museumdag. Deze keer was het een moeilijke keuze geworden. Uiteindelijk leek Kortri...

Ondanks de start van het F1-seizoen is zondag nog steeds museumdag. Deze keer was het een moeilijke keuze geworden. Uiteindelijk leek Kortrijk de meest praktische keuze, aangezien het thuisfront ook een verzoek gelanceerd had. Nu moet ik toegeven dat ik nogal wat vooroordelen tegenover deze stad heb. Het is zeker niet een stad waar ik spontaan naar toe ga, eerder voor doktersbezoeken en dergelijke. Ik slaag er ook altijd in om verkeerd te rijden. Dus om het bezoek goed voor te bereiden leek een telefoontje naar mijn pa op zijn plaats. Het begijnhof? Dat is achter de Sint-Maartenskerk, je weet wel die grote kerk in het centrum van Kortrijk. Ok, dat leek me voldoende uitleg. Ik wist trouwens niet dat Kortrijk een begijnhof had, zo zie je maar weer. We hadden twee musea op ons lijstje aangezien mijn liefste zich voorgenomen heeft om voldoende stempeltjes te halen om mee te kunnen dingen naar een gratis festivalticket. Het museum aan de broeltorens is gesloten tot half september, dus geen stempeltje. Het andere museum is nog maar sinds begin juli open en de publiciteit die ik gezien had, deed me wel nieuwsgierig zijn. In hetzelfde gebouw is ook een tentoonstelling over Kortrijk maar daar zijn we nogal snel doorgestapt. "Kortrijk, 1302, één dag, zeven eeuwen" gaat natuurlijk over de guldensporenslag, wat er die dag juist gebeurde maar ook hoe het een symbool werd voor Vlaanderen en hoe het misbruikt werd. Je wandelt de tentoonstelling door met een audiogids met de stem van de abt van de groeningenabdij. Er is een grote maquette en op de verschillende flat screens kun je de verschillende posities van de legers volgen. Boeiend maar bepaalde dingen blijven onderbelicht, zo zou die strijd slechts één dag in de Vlaams-Franse oorlog zijn maar verder wordt er met geen woord over gerept, net zomin als over de sociale strijd die het in feite zou zijn geweest eerder dan een onafhankelijkheidsstrijd. De naam guldensporenslag zou afkomstig zijn van een romanschrijver en het werd gretig gebruikt in de creatie van een Belgische/Vlaamse identiteit bij de onafhankelijkheid terwijl Gent bijvoorbeeld partij koos voor de Fransen. Misschien is dat de reden waarom je Gent niet terug vindt op de kaart die in het museum hangt. In de tweede ruimte maak je kennis met de verschillende protagonisten, mooie beelden maar om een audiofragment bij elk van hen te hebben was er ons een beetje te veel aan. Ook op de eerste verdieping bleef ik een beetje teleurgesteld: je ziet allerlei affiches, aankondigingen,... maar pas door het filmpje besef je dat het symbool gerecupereerd werd en daar wordt heel flou overgedaan. Trouwens, een collage van beelden met de koning die de leeuw zingt en de bestorming van voorpost op de weide liet me enkel met een wrang gevoel achter. Sommige uitwassen werden efkes aangehaald, zoals het samenwerken met de bezetter, maar nergens werd echt dieper op ingegaan wat mijns inziens een gemiste kans is.

You Might Also Like

2 reacties

  1. Eh, het F1 (formule 1) seizoen is al een ganse tijd bezig. Er was enkel een tijdelijke stop voor de wedstrijd in Turkije.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het moet weer zuust zijn, ok...

    Lees: "Ondanks de grote prijs van Turkije, die we dus jammerlijk genoeg gemist hebben,..."

    BeantwoordenVerwijderen