The common people

Gisteren ging ik naar Campo voor een social experiment. Het tweede al dit seizoen. Gezien de duur van de voorstelling begon het ook vroeger...

Gisteren ging ik naar Campo voor een social experiment. Het tweede al dit seizoen. Gezien de duur van de voorstelling begon het ook vroeger, maar je miet geen drie uur stilzitten. Je mag binnen en buiten lopen. En ik moet toegeven dat het een argument was om mij over de streep te halen. Ik was moe en wist niet goed of het mij zou kunnen bekoren.

Campo had een aantal maanden geleden een oproep naar vrijwilligers gedaan voor deze voorstelling. De 43 mensen uit Gent en omstreken werden in twee groepen opgedeeld en kregen een aantal workshops. Ze kregen elkaar niet te zien. De dag van de voorstelling kregen ze hun script en zouden ze iemand uit de andere groep voor het eerst ontmoeten. Op het podium. 43 mannen en vrouwen, van 16 tot 65 jaar en verschillende stijlen en kleuren.

Als publiek kan je naar die ontmoetingen kijken, 22 in totaal of je kan naar een installatie gaan kijken. Of even naar buiten, want drie uur is niet alleen lang. De ontmoetingen durven al eens heftige emoties oproepen. Het is moeilijk uit te leggen zonder te veel van de scripts vrij te geven. Een belangrijk element is immers de verrassing. Je kijkt naar twee onbekenden die een script volgen. Vaak verloopt het contact in stilte. Er zijn de kleine bewegingen, de blik van vertrouwen, de spontane lach,... Een aantal scripts worden twee keer gespeeld of variaties daarop. Maar eigenlijk is het telkens nieuw, elke persoon is immers uniek en reageert anders. Ik bleef gefascineerd kijken, ik lachte luid en kreeg bij momenten tranen in de ogen.

Dus als je vanavond nog niks gepland hebt, kijk eens of er nog tickets zijn. Ik had op voorhand zeker mijn reserves tegenover het concept, maar ik kan niet ontkennen dat ik bij momenten gewoon magie heb gezien op het podium. Voor mij is het voldoende om The common people te lezen en ik hoor Pulp.

The common people van Jan Martens en Johan Dhondt, gezien op 7 december in Campo. Nog te zien op 8 december in Campo.



You Might Also Like

1 reacties

  1. HĂ© Patricia!
    Nu woensdag 30 en donderdag 31 doe ik mee aan The Common People in het STUK hier in Leuven.
    Morgen derde en laatste workshop, waar we verder zullen oefenen in non-verbale en andere fysieke contacten plus wat meer zullen opsnuiven ivm de befaamde scripts... DĂ©Ă©d jij dan ook mee, vorig jaar, of was je een curieus toeschouwer gadeslaagster bewonderaarster voyeuse ...? MOcht je ook curieus zijn in wat wij ervan bakken: welkom telkens vanaf 19u... Liefs - Toon

    BeantwoordenVerwijderen